Prva stranica 
Natrag 
Naprijed 
Novosti 
 Kopiraj URL stranice 
 
Natisni stranNatisni stran / poglavje  
e-računi upute za uporabu  >  Obračun plaće i drugog ...  >  Obračun neoporezivih pr...

Obračun neoporezivih primitaka

Neoporezive primitke možemo obračunati i isplatiti zajedno s redovnim obračunom plaće no možemo pripremiti i zasebni obračun, u kojem će biti iskazani samo neoporezivi primitci. Obračun nekih neoporezivih primitaka poput naknade za topli obrok i prijevoza na posao podržan je već u osnovnim postavkama obračuna plaće, dok je za ostale neoporezive primitke potrebno unijeti postavke (formule).

Novu postavku za obračun neoporezivog primitka unosimo putem modula |Plaće |Šifrarnici i postavke |Postavke obračuna klikom na gumb Novi unos pri čemu obavezno zadajemo u crveno označenim poljima sljedeće:

  
Unos parametra za obračun neoporezivog primitka
  
  Slika 1: Unos parametra za obračun neoporezivog primitka

Vrsta isplate/osnovice:U padajućem izborniku izaberemo neoporeziva isplata/naknada.
Formula za izračun iznosa:Upišemo formulu kao prikazano na slici gore, koja omogućuje ručni unos željenog iznosa neoporezivog primitka u obračunu plaće.
Oznaka neoporezivog primitka za JOPPD:U padajućem izborniku izaberemo oznaku neoporezivog primitka, kojom želimo iskazati neoporeziv primitak na JOPPD obrascu. Popis neoporezivih primitaka kao i svih drugih oznaka primitaka dostupan je ovdje https://www.porezna-uprava.hr/HR_obrasci/Documents/POREZ%20NA%20DOHODAK/JOPPD.pdf.

U nastavku zadajemo podatke koji također utječu na sadržaj JOPPD obrasca ali i na sadržaj naloga za plaćanje kreiranog iz obračuna neoporezivih primitka:

  
Podaci koji se koriste pri kreiranju naloga za plaćanje iz obračuna neoporezivih primitaka
  
  Slika 2: Podaci koji se koriste pri kreiranju naloga za plaćanje iz obračuna neoporezivih primitaka

Način isplate:Izaberemo način isplate neoporezivog primitka. Šifra načina isplate iskazuje se u polju 16.1 B stranice JOPPD obrasca.
Šifra osobnog primanja:Izaberemo iz padajućeg izbornika, u skladu sa vrstom neoporezive naknade za koju pripremamo parametar. Koristi se pri generiranju poziva na broj primatelja kao treći podatak u nalogu za plaćanje, kreiranom iz obračuna neoporezivog primitka.
Razdoblje izvještavanja na JOPPD obrascu:Birati možemo Datum isplate (preuzeto) ili Mjesec obračuna.

Nekoliko šifri osobnih primanja koje koristimo pri isplati neoporezivih primitaka:

Unos podataka potvrdimo klikom na U redu. Time je postupak dodavanja novog parametra za obračun neoporezivog primitka završen.


Reference na stran

---
Zadnja sprememba 19.12.2023 23:33:25
© E-RAČUNI d.o.o. 2003-2024